GI-metoden

Med GI-metoden kan du gå ner i vikt genom att undvika snabba kolhydrater och därmed styra blodsockerbalansen.


Gi-metoden

När man äter enligt Gi-metoden ska du undvika snabba kolhydrater men fortsätta äta nyttiga fetter och protein.

GI-metoden – styr blodsockret

Förkortningen GI står för glykemiskt index och är det som mäter hur vår blodsockernivå påverkas av kolhydratrik mat. Kolhydrater omvandlas till glykos, socker, i vår kropp. Om du äter kolhydrater som gör att du får höga blodsockervärden har du lättare att lägga på dig vikt än om du äter kolhydrater som ger ett lägre blodsockervärde. Läs mer om kolhydrater här.

GI är ett värde som enbart mäts på livsmedel som innehåller kolhydrater. Vitt bröd har till exempel glykemiskt index 100. Här kan du läsa mer om glykemiskt index.

Snabba kolhydrater innebär högt GI och långsamma kolhydrater ger ett lågt GI.

Vad händer när vi äter kolhydrater?

Äter vi snabba kolhydrater gör det att blodsockernivå snabbt går upp för att sedan sjunka igen. Du får med andra ord ett blodsocker som pendlar mycket upp och ner. Att däremot äta långsamma kolhydrater med lågt GI-värde påverkar blodsockret långsammare och gör att det håller sig. Detta har en stor positiv inverkan på hälsan men förhindrar även övervikt.

För att få bättra koll på vad vanliga livsmedel har för värde: Kolla in GI-tabellen här.

Hälsofördelar

Att ha ett stablit blodsocker, har en mängd olika hälsofördelar. Förutom att du får ett minskat sötsug, känner du dig dessutom mätt längre och blir på bättre humör.

Vidare bidrar låg-kolhydrat-kost till att:

  • Personer med migrän kan få minskade och mer lindriga anfall.
  • Panikångest kan bli dämpad med hjälp av ett stabilt blodsocker.

       (Källa: Science Daily)

  • Diabetessjuka kan minska riskerna att drabbas av följdsjukdomar.
  • Höga blodfetter kan bli lägre.
  • För kvinnor med PCO eller PCOS kan lågt GI ge positiva effekter. Läs mer om PCO/PCOS.

Med detta sägs inte GI-metoden kunna bota sjukdomar, men däremot finns det dokumenterat att maten vi äter har en direkt inverkar på vår hälsa och hur vi mår.