Köttguiden – Se upp för thailändsk kyckling
Köttguidens tydliga budskap handlar om att vi svenskar borde:
- Ät mer grönsaker
- Baljväxter och fullkorn.
- Ät mindre kött.
- Ät varierat.
- Släng mindre.
- Ät miljömärkt.
- Ät mindre fett, socker och salt.
Kycklingkött från Thailand
I restaurangsektorn är import från Thailand ökande. Detta är olycksbådande då WWF vet att det saknas lika långgående regelverk som i EU och risken är således att användningen av bekämpningsmedel är hög.
Fram till för några år sedan var det vanligt i många EU-länder med oinredda, mycket trånga burar för höns. Dessa är helt förbjudna sedan 2012 men trots förbudet finns det kvar i vissa länder. Det saknas information om under vilka förhållanden som kyckling som importeras från Thailand föds upp, men djurskyddslagar saknas eller är mer allmänt hållna och inte lika stränga som de svenska.
Här är några andra köttsorter som fick rött ljus:
Tyskt griskött
Generellt hålls suggor i Europa och främst Tyskland, fixerade vilket innebär att de står i så små burar att de bara kan resa sig och lägga sig. Egentligen är detta förbjudet, men många producenter utnyttjar ett undantag. Kemiska bekämpningsmedel används även i odlingen av grisarnas spannmål och proteingrödor som används som foder.
Nordamerikansk nötkött
Får rött ljus på grund av att deras kriterier för antibiotika inte upprätthålls. I USA är det fortfarande tillåtet att utan veterinär ordination använda antibiotika i tillväxtstimulerande syfte och för att förebygga sjukdom. Nästan all antibiotika (98 procent) säljs utan veterinärordination.
Irländskt lammkött
Importerat lammkött från Irland ger upphov till stor klimatpåverkan, framför allt genom utsläpp av metan från fodersmältningen. Utfodring med soja förekommer även på Irland vilket är varför det blir rött ljus för irländskt lammkött.
Tysk ost
Inom EU saknas generell djurskyddslagstiftning för mjölkkor. Vid länder som Tyskland, finns vissa nationella regler specifikt för mjölkkor, men dessa lagar är inte lika långgående som de svenska reglerna.