Vegetarisk supergen som gör dig sjuk av rött kött

Med en genmutation har vegetarianer fått en extra hjälp att överleva på frukt och grönsaker. Men idag kan det snarare vara ett hinder än en fördel.


Forskare har upptäckt en genmutation som är speciellt designad för vegetarianer.

Mutationen ska ha uppstått i Indien där uppemot 70% av befolkningen bär på genen.

Vegetarisk kostI en kost med balanserat intag av både omega-3 (frukt, grönsaker, olivolja) och omega-6 (rött kött, gris) kan kroppen producera livsviktiga fetter som håller oss friska. Men för personer som inte får i sig kött i kosten kan den vegetariska mutationen ge kroppen en extra skjuts att producera dessa bra fetter.

Däremot, om en person med den vegetariska supergenen börjar äta rött kött kan risken för inflammation och kroniska sjukdomar öka. Det kan vara svaret på varför vissa personer lever ett sunt liv på köttrik kost och andra är bättre lämpade för vegetarisk.

Västerländsk kost idag har närmare 15 gånger mer omega-6 än 3 och endast 17-18% av amerikaner och européer verkar bära på den vegetariska mutationen.