De näringsfattiga grönsakerna och vad du ska välja istället

Hur hälsosamma är egentligen grönsakerna vi äter? Enligt en ny granskning är grönsakerna i matbutiken inte lika näringsrika som vi trott.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 februari 2016

grönsakerVi får allt oftare höra att vi ska dra ner på mängden rött kött vi äter och istället ersätta med näringsrika grönsaker. Förutom hälsosamma vitaminer och mineraler i grönsaker finns också så kallade fytokemikalier. De är del av växternas eget immunförsvar men hjälper även oss människor att hålla oss friska. Grönsakstrenden har gjort att grönsaksodlare i Sverige och andra delar av världen måste öka sin produktion och förlita sig på snabbväxande grönsaksvarianter för att möta den ökande efterfrågan.

I en granskning av Sveriges Radio Ekot kommer det fram att vanliga grönsaker på matbutiken har långt färre näringsämnen än förr i tiden eller jämfört med ekologiskt odlade grönsaker. Tomater till exempel har speciellt mycket av fytokemikalien lykopen, som skyddar mot cancer. Dock har lykopen i stor mängd vattnats ur de vanligaste tomatvarianter som idag säljs i butiken. De stora, snabbväxande tomaterna innehåller långt färre fytokemikalier än till exempel små cocktailtomater. Dessutom får ekologiska grönsaker växa långsammare och blir därmed mer näringsrika. Ett annat knep är att välja de allra rödaste tomaterna, de har mer av det skyddande lykopen. Här har vi samlat fler tips för dig som vill välja de mest näringsrika grönsakerna.

-Behåll skalet  Ofta sitter näringsämnen i skalet på grönsaker och frukter. Behåll därför skalet på till exempel augbergine eller äpplen.

-Ät med olja  Kroppen har lättare att ta upp näringsämnen i vår kost om grönsaker som rödbetor och morötter värms upp och äts tillsammans med olja.

grona-blad-Använd de gröna grönsakerna direkt   Grönbladiga grönsaker som rucola, blomkål, rädisor och broccoli förlorar sina näringsämnen relativt fort efter att de skördats.

-Gul lök   Lök och vitlök har visat sig vara skyddande mot flera cancerformer om du äter det regelbundet. Speciellt gul lök. Så var inte rädd för lite dålig andedräkt, det är det värt.

blåbär

-Svenska bär  Bär är lätta att få tag på i Sverige vare sig de är färska, frusna eller torkade. Oavsett form hjälper de dig hålla vikten, fördröja åldrande och förbättra synen.