✕ Stäng

Livsmedelsverket listar de fem värsta dieterna

Diverse trend-dieter och bantningstips har länge förekommit på löpsedlarna.
– Vi häpnas när vi ser vilka råd man möts av i tidningar och i sociala medier, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket och ansvarig för Nyckelhålet, i ett pressmeddelande. Vi kunde inte låta bli att lista de värsta.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Livsmedelsverket listar de fem värsta dieterna

Svälja ägg till binnikemaskar för att sedan låta maskarna i magen äta av din mat i magen?

1. Binnikemaskdieten

I denna diet ska du frivilligt svälja ägg till binnikemaskar för att sedan låta maskarna i magen äta av din mat och på så sätt få dig att minska i vikt.

2010 rapporterade The Telegraph om att läkare i Hong Kong varnade för att hemsidor hade börjat sälja binnikemask-ägg.

Anette Jansson: Det här är den mest groteska metoden vi stött på. Som dietist vill jag varna för att binnikemaskinfektion kan leda till B-vitaminbrist. Som medmänniska vill jag påpeka att det är vedervärdigt på alla möjliga sätt. Och att läkare ser den som klart hälsofarlig med risk för bland annat nervskador, depression och blodbrist.

 

2. Kålsoppa-dieten

Dieten går ut på att under sju dagar äta så mycket lågkalori-kålsoppa man vill. Detta fick stor spridning på 80-talet när man faxade dieten och receptet på kålsoppan till sina vänner.

Anette Jansson: Ännu en av alla kortsiktiga metoder som dödar all lust till bra mat. Obegripligt att den är så spridd som den faktiskt är. Den vikt man tappar på en vecka är framför allt vätska.

 

3. Barnmatsdieten

Precis som namnet beskriver ska du helt enkelt bara äta barnmat på burk. Dieten har blivit känd tack vare Hollywoodstjärnor, exempelvis Reese Witherspoon.

Anette Jansson: Barnmat på burk är oftast bra ur ett strikt näringsperspektiv: Inga konserveringsmedel, socker eller salt. Men det är en typisk löpsedelsdiet eftersom den är omöjlig att hålla sig till i längden. Dieten leder också till jojo-bantning, alltså att du snabbt går ned och sedan upp. Dieten tar också bort all matglädje. 

 

4. Danska rikshospitalets diet

Denna diet kallas också för 13-dagarsdieten eller Sahlgrenska dieten. Du dricker enbart kaffe till frukost, ägg till lunch, biff med sallad till middag och inga mellanmål.

Anette Jansson: Att döpa en diet efter ett sjukhus är ett klassiskt trick för att framstå som seriös. Platsar på listan för att så många går på tricket, men den fungerar inte i längden.

 

5. Twinkie-dieten

En Twinkie är kaka som säljs som godis.  Den innehåller 150 kalorier och dieten går ut på att uteslutande äta bakverket för att gå ner i vikt.

Anette Jansson: På extremt kort sikt fungerar den förmodligen. Om du äter 10 Twinkies blir det bara 1 500 kalorier per dag. Men du missar viktiga näringsämnen, och kommer sannolikt bli väldigt trött på Twinkies och inte kunna hålla den mer än någon dag.

Fler nyheter

Senaste Nytt