✕ Stäng

Spenatextrakt ger viktminskning

Tillskott av thylakoider stärker den egna produkten av mättnadshormoner och hjälper oss till viktminskning och en hälsosam kosthållning.

Redaktionen
Senast uppdaterad 21 september 2015
Spenatextrakt ger viktminskning

Thylakoider finns i bland annat spenat, men inte i tillräcklig mängd för att kunna påverka hungerkänslorna. Därför krävs extrakt för att komma upp i rätt mängd.

Flera studier har tidigare visat att thylakoider i form av spenatextrakt ger viktnedgång. Nu är den första långtidsstudien på människor publicerad och resultaten är entydiga.

– Analyserna visar att en shot med thylakoider före frukost gör att suget efter sött minskar och att mättnadskänslan håller i sig hela dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

I studien så deltog 38 överviktiga kvinnor i tre månader. Varje morgon före frukost tog de en shot med fem gram extrakt. Hälften av kvinnorna fick thylakoidshoten, hälften fick placebo. Under dessa tre månader så fick de inte någon instruktion om någon diet utan att de istället skulle äta hälsosamt, allsidigt och tre måltider per dag.

Den grupp som fick thylakoidshoten gick i genomsnitt ner fem kilo. Den grupp som fick placebo gick i genomsnitt ner tre och ett halvt kilo.

Nyckeln bakom skillnaden i viktminskningen är att thylakoider gör så att maten bryts ned under en lång tid vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi är mätta.

– Det gör att vi kan hålla oss till den kosthållning som vi är skapta för utan onyttiga sötsaker som godis, chips och annat, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Fler nyheter

Senaste Nytt