5:2-dieten

Hypen om 5:2-dieten är här. Dieten som ska ge hälsofrämjande effekter genom att äta vad du vill fem dagar i veckan och fasta de resterande två dagarna. Men är det verkligen så simpelt?


5:2-dieten

Så ska du äta enligt 5:2-dieten

För att få dietens positiva fördelar (enligt Michael Mosley, grundare till 5:2-dieten) ska du äta väldigt lite under två valfria dagar i veckan, och sedan som vanligt under de resterande fem dagarna. Där av namnet, 5:2-dieten.

I texten nedan används ordet kalorier i betydelse kcal (kilokalorier).

De fastande dagarna

Under de två dagar du fastar ska du som man inte äta mer än 600 kalorier och du som kvinna inte äta mer än 500 kalorier. De dagar du fastar ska inte ligga efter varandra utan ska spridas ut i veckan.

De dagar du inte fastar

Under de dagar du inte fastar så kan du inte äta vad som helst, vilket vissa verkar förespråka. Enligt dokumentären i BBC, som blev startskotten för 5:2-dieten, så ska du högst äta 2400 kalorier per dag om du är man och högst 2000 kalorier per dag om du är kvinna under de dagarna du inte fastar.

Fördelarna med 5:2-dieten

De som tror på och står bakom 5:2-dieten tror att vår kropp inte mår bra av att ”ständigt äta” eftersom vi människor är skapta för att jaga, äta och fasta däremellan. När vi fastar så minskar insulinmängden och då kan kroppen inte lagra fett, dessutom så gör den korta fastan att nedbrytningen av muskler inte hinner starta.

Enligt Michael Mosley, grundare till 5:2-dieten, ska dieten minska kroppsfett, sänka högt blodsocker och sänka högt kolesterol. Allt detta minskar risken för cancer, demens och diabetes.

Nackdelarna med 5:2-dieten

Många har kritiserat dieten då de anser att den är en inkörsport till hetsätning och bulimi. Dessutom så säger många forskare att den forskning som 5:2-dieten bygger på inte är så djup eller särskilt stor.

Stephan Rössner, professor och överläkare på överviktsenheten, är skeptisk till dieten då han tror att den är för tuff för många människor.

Dessutom anser han att medier får det att låta som att man får äta vad som helst under de dagar man inte fastar. Men eftersom du som kvinna får äta högst 2000 kalorier när du inte fastar och högst 500 kalorier de dagar du fastar så blir det totala kaloriintaget per dag väldigt lågt som vilken låg-kaloridiet som helst. Och på så sätt kan du också gå ner i vikt, och viktnedgång har alltid positiva hälsoeffekter för överviktiga människor. Det finns inget speciellt med just 5:2-dieten där.

Stephan Rössner kritiserar därför 5:2-dietens hype då han menar att så fort du drar ner på kalorier så går du ner i vikt, det gäller bara av att klara av att hålla detta hela livet. För många människor kan denna diet bli en livslång kamp.

Men han säger också att trivs du med 5:2-dieten och klarar av att leva med den så varför inte. Drar du ner på energi in (kalorierna) så kommer du gå ner i vikt vilket leder till hälsofrämjande fördelar för dig som är överviktig.

BBC-reportaget som startade 5:2-dieten

5:2-dieten startades efter en BBC-dokumentär ”Eat, fast and live longer” där Michael Mosley vill testa att leva hälsosammare utan att alltid äta nyttigt. Han prövar därför att fasta regelbundet och äta vad han vill de andra dagarna samtidigt som han och själva fastandet undersöks ur ett vetenskapligt perspektiv.