Hur mycket nötter är nyttigt?

Nötter bär på många nyttigheter men det finns en fara att man trillar ner i en kalorifälla om man inte tänker på mängden nötter man stoppar i sig.


Vilka nötter är nyttiga? Det handlar om mängden

Nötter innehåller massor med nyttiga saker som fetter (de bra fetterna!), magnesium, zink, antioxidanter, kalcium, järn, omega-3 och fibrer. För vegetarianer och veganer är nötter extra bra då det är en viktig källa till dessa ämnen som annars kan vara bristfällig i kosten.

Nötter har även visat sig kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men det gäller att hålla koll på mängden. Enligt Livsmedelsverket räcker ett par matskedar om dagen för att minska risken för hjärtsjukdomar vilket egentligen inte är så mycket.

Två matskedar nötter är långt i från de mängder som man kan få i sig om man inte är noggrann när det bjuds på snacks framför tv:n. Om du vill gå ner i vikt kan nötter vara en hälsosam del av din kost som till och med hjälper dig gå ner i vikt men om du småäter nötter flera gånger om dagen kan det bli en stor mängd till slut.

Nedan följer en lista med kalorimängder för olika sorters nötter så att du får en idé vad några nävar nötter kan lägga på din kaloriräknare.

Kalorier i nötter (kCal/100g)

Jordnötter           620

Hasselnötter       670

Pistaschnötter    610

Valnötter             670

Cashewnötter     590

Paranötter          700

Pekannötter       710

Livsmedelsverkets tips för hur du äter nötter

Strössla! Hackade nötter på till exempel sallader, soppor, rostade grönsaker eller över yoghurten är ett bra sätt att få i sig lite nötter under dagen.

Välj rätt bröd: Bröd med hela nötter är både gott och nyttigt.

I röror: Pesto med pinjenötter ger en liten och god dos nötter i pastan.

Som snacks: Nötter är ett bättre alternativ än chips, särskilt om de är osaltade. Men det är här det gäller att vara försiktig så du inte får i dig stora mängder.