LCD

LCD är en dietform som hjälper dig gå ner i vikt genom att begränsa ditt dagliga kaloriintag.


LCD – kalorisnål diet

LCD står för ”Low Calorie Diet” eller kalorisnål diet och hjälper dig begränsa ditt kalori intag med hjälp av måltidsersättning. Det underlättar för dig som tycker det är svårt att räkna kalorier. Kostersättning kan komma i formen av drycker, shakes, pudding, bars men även hela rätter som soppor och pasta.

Så fungerar det

LCD-metoder bygger på att du ska få i dig färre kalorier än du förbrukar på en dag.

proteinshakesHur många kalorier du gör dig av med på en dag varierar mycket från person till person men genom att begränsa ditt kaloriintag kommer du förmodligen gå ner snabbt i vikt oavsett hur mycket du rör på dig.

Det kan vara svårt att räkna ut hur många kalorier du får i dig i maten du lagar själv. För att hjälpa dig begränsa ditt kaloriintag kan du använda dig av kostersättning eller måltidsersättning som är kalorisnåla och har tydligt uträknad kalorimängd som du kan läsa på paketet.

Du kan välja att använda till exempel pulver-shakes eller bars för att ersätta några mål under dagen eller måltidsersättning för att ersätta alla måltider du äter. Dock är det ingen permanent diet. LCD-dieten hjälper dig gå ner i vikt under en kort tid och sedan är det upp till dig att hålla din nya vikt genom sund kost och fysisk aktivitet.

Inte rätt för alla

Kalorisnåla dieter sätter press på din kropp och är därför inte ett alternativ för alla. Det gäller främst överviktiga vuxna utan andra hälsoproblem. Det är inte lämpligt för gravida, kvinnor som ammar eller personer med diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Du bör kontakta din läkare innan du bestämmer dig för att påbörja en sådan diet.

Liknar VLCD

LCD dieter liknar VLCD dieter som det märks på namnet men VLCD gör en ytterligare begränsning på antalet kalorier du får i dig varje dag. Med en LCD diet äter du mellan 800 och 1200 kcal per dag medan VLCD, eller mycket kalorisnål diet ger dig mellan 450-800 kcal. Produkter inom LCD och VLCD kontrolleras av Livsmedelsverket för att se till att de innehåller alla viktiga näringsämnen du behöver trots lågt kaloriinnehåll.