Kvalité viktigare än kvantitet om du äter medelhavskost

Medelhavskost är bra för hjärtat, men bara om du har pengar i plånboken. Det menar en ny italiensk studie som visar att kvalité är minst lika viktigt, om inte viktigare än att bara äta rätt mängd frukt och grönsaker.


Under fyra år har 18 000 män och kvinnor, från olika socioekonomisk bakgrund, följt en medelhavsinspirerad kosthållning som del av en italiensk studie. Medelhavskost sätter fokus på frukt, grönsaker, nötter, fisk, fågel, olivolja samt fullkorn och har visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så mycket måste du tjäna för att må bra av medelhavskost

Resultaten från studien visar att medelhavskost mycket riktigt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 15 procent. Men bara om du tjänar mer än 30 000 kr i månaden. Tjänar du mindre får du inga fördelar med hänsyn till hjärt- och kärlhälsa av att följa medelhavsdieten.

Forskare bakom studien förklarar att personer med högre inkomst och/eller högre utbildningsnivå har tillgång till och väljer större variation av frukt och grönsaker. De äter också mer fullkorn och köper mer ekologisk mat. Det leder till att de får i sig mer näringsämnen jämfört med en person som följer medelhavsdieten lika noggrant men inte har råd med lika mycket variation.

Det verkar därför, enligt studien, inte bara viktigt att följa medelhavsdietens regler om till exempel mängden frukt och grönt man bör äta utan att man även väljer en stor variation och att livsmedel håller en hög kvalité. Resultaten hoppas forskare bakom studien ska främja en större debatt om socioekonomiska skillnader vad gäller kost och hälsa.

– Vi kan inte fortsätta säga att medelhavskost är bra för hälsan om vi inte kan garantera att alla har lika tillgång till den, säger Giovanni de Gaetano, vid forskningsinstitutet i Italien, i ett pressmeddelande.