VLCD

VLCD är ett samlingsnamn för dieter som med mycket lågt energiinnehåll ersätter alla måltider. Gemensamt för dessa dieter är att energiintaget inte får gå över 800 kalorier per dag.


VLCD – väldigt kalorisnål diet

VLCD

Det är vanligt med drycker som ersätter en hel måltid om man äter enligt VLCD-dieten.

VLCD är ett samlingsnamn för flera dieter och står för ”Very Low Calorie Diet” eller ”väldigt kalorisnål-diet” på svenska.

I dessa dieter är det vanligt med drycker som ersätter hela måltider under hela dygnet. Detta underlättar för dig som tycker att det är svårt att räkna kalorier.

Olika VLCD-dieter

Cambridgedieten är en sorts VLCD-diet där du får hjälp med måltider och kaloriräkning genom att ersätta måltiderna med pulverdryck, soppor eller snackbars som innehåller mycket lite kalorier.

Inte längre än tre veckor utan rådgivning

Många av dessa dieter bör inte användas som en enda näringskälla under en längre tid än tre veckor. Detta om du inte samtidigt får medicinsk rådgivning.

Kalorier per dag enligt VLCD

Det är väldigt individuellt hur många kalorier du kan äta och fortfarande gå ner snabbt i vikt. I en VLCD-diet så äter du dock aldrig mer än 800 kalorier per dag, men inte heller under 450 kalorier per dag.

Hur mycket kalorier förbränns per dag?

Med en VLCD-diet kommer du förmodligen att gå ner snabbt i vikt eftersom du ligger på ett extremt kaloriunderskott.

Hur många kalorier du gör av med om dagen är väldigt individuellt och beror bland annat på om du är kvinna eller man, hur gammal du är, hur lång du är, vad du väger, vad du har för jobb och hur mycket du tränar.

För att göra en lätt och generell uträkning över hur mycket din kropp förbränner per dag kan du ta din kroppsvikt i kilo och multiplicera den med 30. Om du exempelvis väger 85 kilo så ska du då ta 85×30=2 550 kalorier. Din kropp gör då av med ungefär 2 550 kalorier per dygn.

Kom ihåg att du dock måste ta hänsyn till hur mycket du rör på dig. Tränar du mycket kanske du måste äta lite mer. Sitter du still hela dagarna kanske du ska äta lite mindre.

Att gå ner ett kilo i fett kostar ungefär 7000 kalorier. Sedan kan du själv göra huvudräkningen.

Livsmedelsverket har vissa krav på VLCD

Livsmedelsverket ställer krav på de dieter och de produkter som vill kalla sig för VLCD. Exempelvis har de som krav att produkten ska innehålla en viss näringssammansättning.