Medelhavskost
Medelhavskost gör inte bara att du går ner i vikt om du är överviktig. Kosten är också så hälsosam att den stärker immunsystemet och förebygger cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens och diabetes.
Studie: Medelhavskost bäst för hållbar och långsiktig viktnedgång
Enligt en ny stor studie så är medelhavskost bäst för långsiktig viktnedgång. Studie pågick i sex år och jämförde lågkolhydratskost, medelhavskost och fettsnål kost med varandra.
Resultatet visade att både medelhavskost och lågkolhydratskost vann överlägset över fettsnål kost.
På 24 månader var lågkolhydratskost den metod som gav snabbast resultat för viktminskningen, men bara med ett kilos skillnad jämfört med medelhavsdieten.
Efter 72 månader däremot vägde de som följt medelhavskosten mindre än alla andra.
Studien är publicerad på The New England Journal of Medicine.
Medelhavskost – vad är det?
Grunden i medelhavskost är mycket grönsaker, ljust kött och nyttiga fetter. Detta bygger på den mat som man ursprungligen åt och äter i länder runt medelhavet.
Så äter du
Ät mycket av:
- Frukt, bär och grönsaker (helst de med kraftiga färger och tjockt skal då du får flest skyddade ämnen främst från växtens yttre delar)
- Baljfrukter (bönor, ärter och linser)
- Fullkornsprodukter ät pasta och ris i fullkorns varianter
- Nötter och mandlar
- Olivolja
- Vinäger
- Fisk och skaldjur
- Ljust kött
- Mejeriprodukter och ost så som fetaost, haloumi, mozzarella, keso, yoghurt (både vanlig och grekisk/turkisk) mjölk och filmjölk.
Ät mindre av:
- Rött kött
- Halvfabrikat
- Helfabrikat
- Kex och kakor
- Läsk och sötade drycker
- Livsmedel med mycket raffinerat socker
- Processat kött som charkuterivaror och korv
Medelhavsmat har många positiva fördelar
Studier har visat att medelhavsmat bidrar till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Samt ge ett stabilare blodsocker, förbättra insulinkänsligheten och minska bukfemta.