LCHF

Med LCHF-dieten ska du äta mer fett, men mycket mindre kolhydrater. Dieten passar dig som inte vill gå hungrig när du bantar, och som kan tänka dig att leva utan mycket kolhydrater.


LCHF

Bacon och ägg är en typisk LCHF-frukost.

LCHF – ”Njutmetoden”

LCHF kallas för njutmetoden av förespråkarna då du, enligt dem, får äta hur mycket man vill av det som är ”gott”: Feta såser, kött och grönsaker. Det du ska minska på är kolhydraterna.

LCHF, Low Carb High Fat, går ut på att till stor del utesluta kolhydrater och istället äta mejeriprodukter med hög fetthalt såsom grädde och crème fraiche (den feta). Äter du LCHF klassas alla frukter som godis, eftersom att de innehåller fruktos som är en form av kolhydrat.

Såhär äter du enligt LCHF

Ät mer av:
  • Kött
  • Fisk
  • Ägg
  • Ovanjordsgrönsaker
  • Naturligt fett (som smör)
  • Mejeriprodukter med hög fetthalt
  • Feta såser
  • Nötter
  • Bär (i måttliga mängder)
Ät inte:
  • Socker (godis, läsk med mera)
  • Bröd
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis (pommes frites, chips)
  • Rotfrukter (kan vara okej men i måttliga mängder)
  • Gröt
  • Müsli
  • Frukt
  • Öl
  • Light-produkter

Därför går du ner i vikt

Viktnedgång med hjälp av LCHF kan delas in i två faser. I den första fasen går du ner i vikt för att lagrat socker (glykogen) i muskler och lever används upp och du förlorar vattenvikt. I nästa fas börjar fett användas som energikälla. Fett bryts ned till fettsyror som omvandlas till ketonkroppar av levern. Ketonerna använder kroppen och hjärnan som energi istället för glukos.

När ketoner används som energi istället för glukos kan du känna av biverkningar, till exempel att du producerar mer urin och du får en illaluktande andedräkt (luktar aceton).

Varningslampor med LCHF

LCHF har debatterats kraftigt de senaste åren huruvida det verkligen är bra att ta bort kolhydrater i så stor mängd och att äta så mycket fett.

Ett argument mot LCHF är att ta bort en så stor del av kolhydraterna är inte bra då kolhydrater omvandlas till glukos i kroppen, vilket är hjärnans enda bränsle. Utan glukos fungerar hjärnan sämre och kan inte tänka.

Ur medicinsk synvinkel är glukos den föredragna källan till energi för kropp och knopp. Ketos, det tillstånd kroppen hamnar i när ketoner används som energikälla istället, kopplas därför till fasta eller rent av svält. Detta synsätt har dock börjat ifrågasättas på senare år.

Det finns även argument om att det inte kan vara bra för kroppen att äta så mycket mättat fett, med tanke på hjärt- och kärlsjukdomar.

Diskussionerna fortsätter fortfarande, men LCHF-dieten har nått framgång dels på grund av ett beslut från Socialstyrelsen i 2008 om att ”'lågkolhydratkost' till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”. De menar dock att patienterna ska ha noga uppföljning av sin läkare när de provar denna kosthållning.

Sedan 2011 gäller Socialstyrelsens rekommendationer angående kost för patienter med typ 2 diabetes ”måttlig lågkolhydratkost”. Andra rekommendationer är medelhavskost eller traditionell diabeteskost.

Än så länge har få studier gjorts på LCHF-diet, viktnedgång och hälsa på lång sikt vilket är en annan viktig anledning varför vissa drar sig för att direkt rekommendera denna typ av kost. Men det kan komma att ändras i framtiden.