Så gick Biggest loser-deltagaren ner i vikt
Slejman Karadag gick ner 42 kilo under Biggest loser. Idag driver han ett hälsocamp för att hjälpa andra i samma situation. För Diet.se delar han med sig av sina tips för att lyckas med sin viktnedgång.
När Slejman Karadag var med i Biggest loser vägde han 143,7 kilo. Vid finalen vägde han 42 kilo mindre.
Hur är det möjligt att tappa så mycket i vikt på så kort tid?
– De första veckorna tappar man så otroligt mycket, varav mycket vätska. Att gå från soffan till att börja träna fyra till fem timmar om dagen blir ju en chockstart för kroppen, säger Slejman Karadag.
Hur såg träningen ut?
– Vi jobbade mycket med cardio. Både lågintensiv och högintensiv. Jag skulle säga att det var till 99 procent cardio och ibland lite styrka i form av boxning, men det var mest för att bryta av.
– Kroppen vänjer sig dock snabbt vid träningen, så i vecka tre ökade vi till sex till åtta timmar per dag för att få samma resultat.
Den extrema träningsmängden tillsammans med en strikt diet gjorde att deltagarna snabbt tappade i vikt.
Matschemat bestod av en diet under 1500 kalorier per dag.
Var det inte svårt att äta så lite?
– Från att ha varit matmissbrukare så var det riktigt tufft att gå ner till 1500 kalorier. I början gick jag runt och var småhungrig och irriterad, men kroppen vänjer sig ganska fort. Det jobbigaste var sockersuget. Men efter fyra veckor försvinner även det.
Är det möjligt att applicera Biggest loser på hemmaplan?
– Biggest loser är ju väldigt extrem. Det är inte så att man kan göra detta hemma. En vanlig människa som jobbar och har familj kan inte träna fyra till sex timmar om dagen.
Däremot märker han, att det som många gör fel, är att de flesta äter utan att tänka på när och vad de stoppar i sig.
– Jag äter idag för ungefär 2000-2200 kalorier per dag beroende på om jag tränar. Det kan bli väldigt mycket mat om man äter rätt. Men om du går ut och äter en stor hamburgare med pommes frites så är du nästan uppe i dagsbehovet direkt.
Han föreslår att man ska äta nyttig mat, gärna råkost, var tredje timme. Och att träna.
– Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några genvägar. Många kör massor av dieter hit och dit. Men jag förespråkar en hälsosam livsstilsförändring.
Ta hjälp för att nå dina mål
Dessutom tycker han att man inte ska vara rädd för att ta hjälp av andra.
– Det finns så mycket hjälp som man kan få idag.
Bland annat har han tillsammans med sin kollega Jessica Hellback startat ett projekt de kallar för HälsoCamp.
– Vi jobbar mycket med att ha motivera och inspirera människor mot sitt bästa jag. Både för de som vill gå ner i vikt och de som vill bygga muskler.
Den mentala delen är nämligen det viktigaste av allt, tycker Slejman, som också driver en inspirationssida på Facebook som heter Körbaraköör ända in i kaklet.
– Många som vill gå ner i vikt gör det för andras skull. För att andra tycker att de är tjocka. Men om du inte gör det för din egen skull så kommer det inte att hålla särskilt länge. Det är viktigt att du hittar glädjen och att du har roligt.
– Sätt dig därför ned och tänk efter. Vem gör du det här för, vad ska du göra för att nå det och hur ska du göra det. Ha en plan.