Vilken diet passar dig?
Är du överviktig kan det vara viktigt att gå ner i vikt av rent medicinska skäl. Den diet som Livsmedelsverket står bakom och rekommenderar är VLCD, med en blandning av GI-metoden.
Tallriksmodellen
Gå ner i vikt genom att äta en tredjedel av tallriken grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel långsamma kolhydrater. Tallriksmodellen är den ”diet” som Livsmedelsverket rekommenderar.
Medelhavskost
Att äta medelhavskost har flera hälsofördelar förutom viktnedgång för den som är överviktig. Kosten stärker även immunsystemet och förebygger cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, demens och diabetes. Läs mer här.
GI-metoden
Gå ner i vikt genom att äta kolhydrater med lågt GI. På detta sätt håller du hungern och blodsockret stabilt. Läs mer om GI-metoden.
LCHF
Gå ner i vikt genom att skära ner på kolhydraterna. Läs mer om LCHF.
VLCD
VLCD står för Very Low Calorie Diet och innebär att du äter mellan 450 kalorier till 800 kalorier per dag. Det finns många sådana dieter exempelvis Cambridgedieten. Läs mer om VLCD.
Isodieten
Du ska äta max 1600 kalorier om dagen. Av dessa ska du äta en tredjedel protein, kolhydrater och fett. Du äter magert kött, fisk, kyckling, frukt, grönsaker och baljväxter samt undviker sådan mat som kan innehålla gluten.
Atkinsdieten
Gå ner i vikt genom att äta lite kolhydrater. Max 20 gram kolhydrater per dag under introduktionsfasen. Läs mer om Atkinsdieten.
Stenålderskost
Gå ner i vikt (om du är överviktig) genom att äta mat vi åt på stenåldern. Exempelvis kött, grönsaker, frukt, rotsaker och nötter. Läs mer här.
5:2-dieten
Gå ner i vikt och få hälsofrämjande effekter genom att fasta två dagar i veckan. Läs om hur du gör och om fördelar samt nackdelar här.
Tänk på att dieter kan leda till ätstörningar
Är du överviktig har du en ökad risk för många sjukdomar och oftast mår du inte lika bra. Om du vill gå ner i vikt borde du kontakta din husläkare för tips och råd. Det är svårt att sköta en diet själv.
Om du gör fel kan detta få komplikationer. Du kanske äter för lite och sätter din kropp på svält, och därmed bromsar upp fettförbränningen? Du kanske äter fel saker? Att mixtra med dieter som aldrig fungerar och jojobantning leder aldrig till viktnedgång utan bara till besvikelse på besvikelse. Sök då istället hjälp.
Att banta för mycket kan också leda till ätstörningar. De som lider av ätstörningar är väldigt fixerade vid bantningsmetoder, mat, träning och sin egen kropp. Du behöver inte vara väldigt smal för att lida av en ätstörning. Både normalviktiga och överviktiga kan lida av en ätstörning.
Det handlar om hur du tänker om mat och din kropp. Det finns också en ätstörning som innebär att man lever alldeles för ”hälsosamt” och tränar för mycket. Läs mer om ätstörningar här.