Karies ökar bland barn – sötsaker är största boven

Hål i tänderna hos barn har stadigt minskat i Sverige under en lång period. Nu kan dock en oroande trend skönjas. Plötsligt har problemen med karies börjat att öka igen. Något som anses oroväckande eftersom problem med munhälsan kan följa med en person livet ut.  


Barn äter glass

Foto: Unsplash

Att upprätthålla en god munhälsa handlar om mycket mer än om att undvika hål i tänderna och tandvärk. Det handlar även om att reducera riskerna för andra sjukdomar som kan påverka ditt allmäntillstånd.

Enligt Maria Jarkander, specialisttandläkare i pedodonti hos Aqua Dental, finns ett tydligt samband mellan den uppåtgående trenden av mer karies hos barn och ett förändrat beteende kring sockerkonsumtionen. I dag ser sättet vi konsumerar socker på annorlunda ut, intaget har ökat i kombination med att livsstil och levnadsvanor har förändrats.

– Barn äter och dricker födoämnen som innehåller socker på ett mer utdraget sätt. Äldre barn sitter med exempelvis läsk framför tv:n eller datorn och de yngre barn äter exempelvis fruktklämmisar mellan måltider på väg till och från olika aktiviteter. Det gör att måltiderna inte avgränsas och får samma tydliga avslut som förr. Tänderna utsätts därför för mer socker och under längre perioder, säger Maria Jarkander.

I munnen finns en mängd olika bakterier och vissa av dessa bryter ned sockret och bildar skadliga syror. Dessa syror bryter ned och deminiraliserar tandens emalj. Det innebär att emaljen blir mjuk och att hål börjar bildas.

Kosten är avgörande

Det är viktigt att upprätthålla regelbundna och goda munvårdsrutiner med tandborstning morgon och kväll. Upp till 12 års ålder behöver barnet hjälp att borsta tänderna så att de blir ordentligt rengjorda. Utöver det är det bra att kontrollera hur barnets tillgång till socker ser ut. Intaget av socker i form av godis, läsk, kakor och andra sötsaker är lättare att kontrollera, men enligt Maria Jarkander bör man komma ihåg att även sådant som kan anses vara nyttigt som exempelvis juice innehåller en stor del socker.

– Frukt är självklart nyttigt att äta. Däremot ökar man risken för karies om man låter sina barn småäta frukt mellan måltiderna, säger hon.

Forskningen visar även att barn som drabbas av karies som små ofta har mer problem med karies som vuxna. Att sätta goda kostvanor och rutiner kring munhygienen är därför viktigt för att barnet ska kunna upprätthålla en god munhälsa livet ut.
– För många kan det vara svårt att bryta de rutiner som vi tagit med oss från barndomen och därför är det viktigt att hjälpa barnet genom att befästa goda vanor redan från början, säger Maria Jarkander.