4 anledningar varför du överäter

Forskare har tagit sig an frågan om vad som får oss att överäta i vardagen och vad vi måste göra för att vända på trenden. Vi sammanfattar fyra anledningar till varför du överäter:


King size KitKat1) Storlek på paket   Extrapris, mängdrabatt och ”big size” förpackningar gör att vi äter större mängder och oftast av kaloritäta livsmedel.

2) Storlek på portion   Det kan verka uppenbart men det var inte förrän förra året som det bevisades att stora portioner gör att du äter mer. Innan dess kunde vi skylla på bristande självkontroll eller andra personlighetsdrag.

serveringsforslag3) Storlek på tallriken   På en stor tallrik ser din portion mindre ut och du luras att äta mer. Tallrik- och portionsstorlekar har nästan dubblerats sedan 1950-talet.

4) Bilder på förpackningen   ”Serveringsförslag” i form av bilder på förpackningar till bland annat pasta, såser och frysmat påverkar oss att servera en lika stor portion hemma. Egentligen är bilderna överdrivna och stämmer inte överens med portionsrekommendationer på paketets baksida. En studie från Cornell Food Lab visade att bilder på förpackningar får konsumenter att överskattade en lämplig portionsstorlek med i genomsnitt 122 kcal.

stora-tallrikarForskare bakom den så kallade Cochrane-rapporten som analyserat hur portioner och förpackningar påverkar hur vi äter menar att det finns mycket vi kan göra för att minska överätande. Bland annat vill de ta bort alla lockande priser och mängdrabatter som uppmanar oss att köpa mer mat än vi behöver. Dessutom vill de införa en maxgräns för storlekar på ohälsosam mat som godis och sockrade drycker. Med förändrade förpackningar uppskattar forskare att dagligt kaloriintag skulle minska med 280 kilokalorier i England och hela 530 kilokalorier i USA. Ett mer vågat förslag är att sätta en maxstorlek på glas och porslin i restauranger.