Forskning: Gröna blad gör dig smal – utan ansträngning

En ny svensk studie visar att thylakoider, som finns i gröna blad, leder till viktnedgång. Detta eftersom ämnet påverkar blodsockret, insulinet, blodfetterna, hormonerna, ökar mättnaden och minskar suget.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

gröna blad gör dig smalThylakoider, som finns i gröna blad, påverkar kroppen på flera fördelaktiga sätt. Personer som tog tillskott av thylakoider varje dag under tre månader gick i genomsnitt ner fem kilo i en studie vid Lunds universitet.

”Denna viktnedgång kan verka blygsam, men den uppnås genom att endast ta thylakoid-tillskottet och i övrigt följa de svenska och nordiska rekommendationerna för födointag och fysisk aktivitet”, säger Caroline Montelius, som står bakom studien, på Vetenskapshälsa.

Orsaken till att thylakoider främjar viktminskningen beror på flera faktorer. Ämnet gör att kroppen långsammare tar upp näringsämnen från mag- och tarmkanalen, vilket leder till ett lägre blodsockersvar efter maten.

Dessutom såg man bättre reglerad frisättning av insulin samt sänkta blodfetter. De hormoner som påverkar mättnaden ökade och de hormoner som gör oss hungriga minskade, vilket gör att vi håller oss mätta och belåtna en längre tid mellan måltiderna.

Suget efter smakrika produkter med hög andel socker och fett minskade också.

Caroline Monterlius menar att alla dessa egenskaper kan hjälpa dig som vill gå ner i vikt att äta rätt. Dessutom ger det en mer hälsosam och långsam viktnedgång än snabba dieter där ämnesomsättningen skadas och hamnar i ”sparläge”.

– I våra studier med thylakoider har vi däremot sett att denna ändring i ämnesomsättning motverkas, vilket talar för att en varaktig viktnedgång bör vara möjlig med tillskott av thylakoider.

Därför föreslår Caroline Monterlius att thylakoider kan vara en ny metod för att motverka och behandla övervikt, fetma och de metabola sjukdomarna.

Studien är publicerad på Lunds universitet.