Framtidsspaning: den japanska dieten

För de som strikt följer Japans nationella kostråd minskar risken att dö av vilken sjukdom som helst.


Den japanska snurranI 2005 lanserade den japanska regeringen ett nytt hjälpmedel likt den svenska tallriksmodellen för att visa hur en balanserad och hälsosam diet kan se ut. Den kallas för ”den japanska snurran” och visar i en upp-och-ned vänd pyramid hur många portioner av olika livsmedel en person ska få i sig under en dag. Snurran har ett handtag som representeras med ett glas vatten eller kan ersättas med te och runt toppen av snurran springer en streckgubbe för att understryka vikten av motion.

Sedan 2005 har japanska män och kvinnors kost och livsstil studerats med hjälp av frågeformulär och visar att de som håller sig bäst till de nationella kostråden minskar risken att dö av alla sjukdomar och framförallt hjärt- och kärlsjukdomar som stroke.

Enligt den japanska snurran ska ris, nudlar, pasta eller bröd utgöra den största delen av varje måltid. Därtill kommer en ordentlig portion grönsaker och en måttlig portion proteinrik mat som fisk, kött eller sojabönor.

I tider då de populäraste dieterna förespråkar större intag av fett och mindre kolhydrater kan Japans kostråd förvåna. Men forskare menar att vi har mycket att lära från Japans tallriksmodell. I Japan konsumeras mindre processad mat och halvfabrikat och lite fett. Japaner får istället i sig mycket omega-3 fettsyror från fisk och är duktiga på att röra sig i vardagen. Till exempel kommer hälsotrenden att gå 10 000 steg per dag från Japan och i snitt går en japan 7000 steg om dagen.

Så var först på trenden! Här hittar du recept på delikata små japanska gyoza-dumplings du kan göra själv.