Granola: “skräpmat i förklädnad”

Idag marknadsförs bars– och frukostgranola som ett hälsosamt och naturligt livsmedel, vilket bidrar till att produkterna får änglalika rekommendationer. Tyvärr är det långt från sanningen, enligt experter.


Kommersiella sorter av granola är ofta laddade med så pass mycket socker att de till och med går att jämföra med en chokladkaka. Hemlagad granola är oftast lika onyttiga, då de kräver rikliga mängder lönnsirap, raffinerat socker, honung eller andra sötningsmedel.

I en undersökning av New York Times Upshot upptäckte de att majoriteten av amerikaner beskriver granola som ”hälsosamt”, även om de flesta dietister vet bättre.

– När jag tänker på granola, tänker jag på högar av socker, säger dietist Cassie Björk, som driver en omnämnd hälsoblogg.

Uppdaterad försäljningsdata från 2015 säger att granolans popularitet är på topp då amerikaner spenderar nästan 2 miljarder dollar årligen på dessa sötade havreflingor. Det skriver The New York Times.

Sverige ligger i framkant

Sverige är ett land som är bättre på att addera ”bättre” sötningsmedel än raffinerat socker och lönnsirap. Visa svenska livsmedelsmärken väljer exempelvis att söta granolan med äppeljuice eller honung. Två bättre alternativ, dock fortfarande sockerbaserade.

Skärmavbild 2016-08-31 kl. 10.19.56

Sverige har alltså kommit längre än USA i ”granolaproblemet”.

Enligt en studie har amerikaner alldeles nyligen börjat undersöka innehållet i livsmedel, där de i en undersökning meddelar att den ingrediens de helst vill undvika är just socker.

Den framtida sockerboven kan därmed vara ett minne blott om den nation som konsumerar mest socker, börjar bli mer och mer hälsomedvetna.

Sockerfri granola

För att göra en hemlagad granola tipsar flera hälsobloggare om att göra en sockerfri version med äggvitor, som medför den där goda klibbiga texturen, samt kanel och färska bär – som blåbär – för smak.