Hur nyttig är egentligen en Poke bowl?

Den hawaiianska hälsoskålen är trendigare än trendigast och allt fler väljer att öppna restauranger som serverar den utsökta fisksalladen (poke på hawaiianska.) Men hur mycket socker innehåller en poke bowl egentligen, är alla ingredienser ekologiska och är fisken färsk? Dagens Hälsa intervjuar Susanne Wallman, en av delägarna till restaurangen "Hawaii poke" i Stockholm.


Under lunchtid går det att se hur stockholmare köar längs med gatan till vad som ser ut att vara ett litet hål i väggen. Lokalen är inte större än ett studentrum, men ut från restaurangen kommer de mest tropiska av dofter.

”Hawaii poke” har tillsammans med restaurangen ”A bowl poke poke” på Södermalm blivit de första i Stockholm som hakat på den hawaiianska trenden som fått alla amerikaner att dansa hula hula.

Sushiris i botten, sjögräs, kimchi, ingefära, rå lax, avokado, mango, coleslaw och chilimajonnäs toppat med rostade sesamfrön. Ungefär så kan en skål se ut hos ”Hawaii poke”.

poke-hawaii

Susanne Wallman driver ”Hawaii poke” tillsammans med Aaron Colman som invigdes i slutet på maj 2016. Redan nu anser de att lokalen är på tok för liten och att det är dags öppna fler ”sushi shops”.

För att klargöra, hur pass nyttig är en poke bowl?

– Ja, själva sushiriset går ju emot just nyttigt, men om man tänker själva bowlen utan ris så är den supernyttig. Ofta går det ju att komponera ihop sin bowl själv och då är det ju bara att utesluta riset, säger Susanne Wallman till Dagens hälsa och fortsätter:

– Själva basen som vi använder är gjord på zucchini, vi gör vår egna sjögrässallad och vår cloweslaw innehåller inga mjölkprodukter utan enbart ägg, morot, blomkål och vitkål. Inget adderat socker.

Sushiriset måste väl ändå innehålla socker?

– Nej det gör det inte. Förutom chilimajonnäsen som man kan välja till så innehåller ingenting socker. Allt är dessutom gluten– och mjölkfritt, säger Susanne Wallman till Dagens hälsa.

hawaii-poke-bowl

Chilimajonnäsen innehåller 1,5 procent socker per 100 gram och är ett nödvändigt ont för att få till den goda smaken i såsen.

Om man väljer att beställa kycklingen, är den helt okryddad och har ångbadats i vakuumförpackning.

Hur är det med fisken då, är den ekologisk?

– Fisken kommer från Kvalitetsfisk och tas in från Norge. Den är dagsfärsk och så pass bra att även gravida kan äta den. Vi har faktiskt väldigt många gravid gäster som kommer hit.

”Hawaii poke” försöker att hålla sin restaurang 100 procent ekologisk. Det är däremot svårt att leva upp den då vissa ekologiska produkter som kyckling och avokado inte alltid finns inne på lager.

– Men mangon och allt annat är ekologiskt. Tofun tar vi dessutom in från en fabrik strax utanför Stockholm.

Men ni skriver inte ut mängden kalorier på era rätter, trots ”hälsostämpeln”?

– Nej vissa tycker ju att det är viktigt. Vi har däremot valt att inte göra det då det vi anser vara nyttigt inte behöver handla om kalorier. Men den dagen livsmedelsindustrin kräver det så kommer vi förmodligen att göra det.