Kan vegetarianer äta maneter?

Vegetarianism kan verka okomplicerat men med utvecklingen av livsmedelsteknik kan vi komma att se allt svårare val för vegetarianer i framtiden.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 8 februari 2016

vita-maneterÄr det okej för en vegetarian att äta maneter? Till en början är svaret enkelt, maneter är djur, därför nej. Det finns såklart flera anledningar till att vara vegetarian. Det kan bero på allergier eller vara ett religiöst val. Vissa är vegetarianer av etiska skäl, miljöskäl eller helt enkelt för att man inte tycker om kött.

I själva verket skulle maneter kunna vara ett bra val för vegetarianer av miljöskäl eftersom de finns i stort överflöd. Dessutom har maneter ingen hjärna eller nervsystem. Vissa manetarter kan inte ens styra vart de rör sig. Så vitt forskare och biologer vet kan inte maneter känna smärta eller några känslor alls. Därför skulle maneter också kunna vara ett val för vegetarianer som är det av etiska skäl.

biodlare

Biodlare

Insekter är ett annat kontroversiellt exempel. Ur miljösynpunkt är de ett spännande och kanske i framtiden populärt livsmedel. De är näringsrika och miljövänliga att producera medan de heller inte har kapacitet att känna smärta eller komplexa känslor. Däremot arbetar insekter som bin i kolonier där en sorts insektintelligens uppstår av deras samarbete. Man kan fråga sig om det då är etiskt fel att skada dessa djur.

Med utvecklingen av livsmedelsteknik och vår strävan att hitta alternativa, miljövänliga livsmedel i framtiden kommer vi säkert stöta på fler komplexa frågor. Tills vidare kan du hitta ett recept på en manetsallad här.