Köttguiden – Se upp för thailändsk kyckling

Den 30 maj lanserade Världsnaturfonden (WWF) köttguiden, en uppföljare till deras fiskguide som släpptes för två år sedan. Tanken är att fler människor ska få hjälp med att välja rätt kött i matvaruhandeln och på diverse restauranger. Thailändsk kyckling fick tydligt rött ljus.


Köttguidens tydliga budskap handlar om att vi svenskar borde:

 

  1. Ät mer grönsaker
  2. Baljväxter och fullkorn.
  3. Ät mindre kött.
  4. Ät varierat.
  5. Släng mindre.
  6. Ät miljömärkt.
  7. Ät mindre fett, socker och salt.

Thailand-flagga-kottguiden

Kycklingkött från Thailand

I restaurangsektorn är import från Thailand ökande. Detta är olycksbådande då WWF vet att det saknas lika långgående regelverk som i EU och risken är således att användningen av bekämpningsmedel är hög.

Fram till för några år sedan var det vanligt i många EU-länder med oinredda, mycket trånga burar för höns. Dessa är helt förbjudna sedan 2012 men trots förbudet finns det kvar i vissa länder. Det saknas information om under vilka förhållanden som kyckling som importeras från Thailand föds upp, men djurskyddslagar saknas eller är mer allmänt hållna och inte lika stränga som de svenska.

Här är några andra köttsorter som fick rött ljus:

tysklands-flagga-kottguiden

Tyskt griskött

Generellt hålls suggor i Europa och främst Tyskland, fixerade vilket innebär att de står i så små burar att de bara kan resa sig och lägga sig. Egentligen är detta förbjudet, men många producenter utnyttjar ett undantag. Kemiska bekämpningsmedel används även i odlingen av grisarnas spannmål och proteingrödor som används som foder.

usas-flagga-kottguiden

Nordamerikansk nötkött

Får rött ljus på grund av att deras kriterier för antibiotika inte upprätthålls. I USA är det fortfarande tillåtet att utan veterinär ordination använda antibiotika i tillväxtstimulerande syfte och för att förebygga sjukdom. Nästan all antibiotika (98 procent) säljs utan veterinärordination.

irland-flagga-kottguiden

Irländskt lammkött

Importerat lammkött från Irland ger upphov till stor klimatpåverkan, framför allt genom utsläpp av metan från fodersmältningen. Utfodring med soja förekommer även på Irland vilket är varför det blir rött ljus för irländskt lammkött.
tysklands-flagga-kottguiden

Tysk ost

Inom EU saknas generell djurskyddslagstiftning för mjölkkor. Vid länder som Tyskland, finns vissa nationella regler specifikt för mjölkkor, men dessa lagar är inte lika långgående som de svenska reglerna.