Längre liv med mindre måltider

Det har länge varit en omtvistad fråga om färre kalorier om dagen ger fler levnadsår. En studie på apor visar nu för första gången att det verkar fungera.


Tidigare studier hävdar att mindre mat på tallriken är ett bra sätt att krympa magsäcken och på så vis gå ner i vikt. Men brister i forskningen har hittills inte kunnat se om det påverkar livslängden.

På 1980-talet utfördes två stora studier på apsläktet makaker för att se huruvida kalorirestriktion kunde ge större djur som liknar oss ett hälsosammare och längre liv.

Den ena studien bekräftade att – ja så var fallet, medan den andra forskargruppen kom fram till att – ja de blev hälsosammare men de levde inte längre för det.

Nu har samma forskargrupper gjort ytterligare ett försök för att reda ut varför de landade i olika slutsatser och kom fram till att första gruppen hade rätt, minskat kaloriintag har fått aporna att leva längre.

Ju onyttigare mat desto mindre portioner

Aphonor har– enligt studien – möjlighet att leva längre om de har lite extra fett på kroppen. Foto: Public domain pictures

Inte helt oväntat så tjänade den gruppen som åt onyttig mat mer på sin kalorirestriktion. Men överhuvudtaget så minskade risken för åldersrelaterade sjukdomar mest hos de som åt den nyttigare maten och livslängden ökade i snitt med ett par år.

– Resultaten från aporna går i linje med det vi ser hos människor. Vi ser att en medelhavsdiet är det som gör mest gott, och skär man dessutom ner portionerna är det ännu bättre, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska Institutet till SVT Nyheter.

Extra fett – bra för kvinnor

Forskarna kunde även se att aphonorna levde längre om de hade lite mer fett på kroppen än vad män gjorde.

– Det resultatet är väldigt intressant. Men varför vet vi inte i nuläget. Forskarna menar däremot att den här studien skulle kunna fungera som underlag för att titta vidare på just det fenomenet.