LCHF-dieten hotas av trendig motståndare

Enligt en undersökning från SvD som tidningen publicerade igår följer var tredje svensk en diet. Lågkolhydratdieten LCHF ligger än så länge på förstaplats men har under senaste tiden lyckats få en värdig konkurrent.


Granskningen som gjordes av Inzino i uppdrag av SvD visar att var tredje svensk aktivt följer en diet hela tiden eller ibland och ytterligare en stor grupp har tidigare gjort det. Bland de som är aktiva, äter var tredje lågkolhydratskost LCHF

– LCHF-dieten dominerar klart men det som ändå slår mig mest är att varannan svensk aldrig testat en diet, trots den ständiga pågående debatten, säger Karin Nelsson på undersökningsinstitutet Inizio till SvD.

Fler intresserar sig av det veganska köket

En separat Google-mätning visar att LCHF också är den klart vanligaste dieten som svenskarna söker på internet. Så har det varit sedan 2008. Men alldeles intill sticker nu plötsligt vegan upp som en första seriös utmanare.

– Jag tror att sökordsmätningen speglar en nyfikenhet och intresse. Vegetariskt och veganskt står högt på trendlistan men det har inte slagit igenom på bred front riktigt så fort som det kan verka i debatten. Om du tittar på en tidskriftshylla så kan man lätt tro att alla redan äter vegetariskt, men så är det intem säger Ingela Stenson, trendanalytiker på United Minds till SvD.

En förklaring till LCHF:s starka ställning är säkert att dieten lockar många diabetiker. Hälsoskäl bidrar även till fri-från trender som gluten– och laktosfritt.

Dagens dieter är mer en livsstil …

Inzino-mätningen visar även att många följer en diet för att må bra (62 procent) eller för att gå ner i vikt (57 procent).

– Förr hade vi till exempel flygvärdinnedieten som bara handlade om utseende och att så snabbt som möjligt komma i en trång balklänning. Dagens dieter är mer en livsstil, en del av ett konceptuellt tänk där människor definierar sig själva och sin syn på omvärlden. Maten och ätandet blir en del av ett personligt varumärke, säger Ingela Stenson.