Livsmedelsverket råder: Ät linfrön på rätt sätt

För ett år sedan gick Livsmedelsverket ut och varnade för linfrön. En produkt som ofta blir ett extra tillägg i morgongröten eller på yoghurten. Nu vill LV en gång för alla förklara hur man ska äta fröna utan att det ska bli farligt.


Att äta för mycket linfrön är inte bra då de innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid. Vätecyanid används till utrotning av vägglöss och råttor. Fransmännen gjorde under första världskriget försök med att använda vätecyanid som stridsgas.

Många äter linfrön för att hålla igång magen då ämnena i fröna bildar ett slem som gör att maten passerar lättare genom tarmarna.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att för mycket vätecyanid bildas, därför är det ingen fara att äta en begränsad mängd hela frön.

Linfröna blir som farligast när de krossas eller mals då innehållet blir mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för att drabbas av negativa hälsoeffekter.

Anledningen till varför linfrön fortfarande säljs i butik är för att det inte finns tillräckligt med kunskap för att säga hur mycket linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför råder Livsmedelsverket att inte äta krossade linfrön över huvud taget.

Kända frågorna kring användning av linfrön:

Vilka symtom kan man få av vätecyanid?

Om man skulle få i sig höga doser vätecyanid vid ett tillfälle uppstår så kallade akuta förgiftningssymptom. Dessa symtom kan innefatta huvudvärk, illamående, yrsel, förvirring och domningar. Allvarlig förgiftning kan även påverka andningen.

Hela linfrön i en skål.

Är det lika mycket vätecyanid i ekologiska krossade linfrön?

Ja. Vätecyanid kan bildas naturligt i vissa växtdelar till exempel i aprikoskärnor och linfrön.

Försvinner ämnena när maten hettas upp?

Det är troligt att halten minskar, med hur mycket är svårt att bedöma eftersom studier har gett olika resultat. Det är också omöjligt att generellt säga hur mycket som försvinner från krossat linfrö vid upphettning.

Har någon blivit sjuk eller avlidit av för hög konsumtion av krossade linfrön i Sverige?

Det finns ett dokumenterat fall av förgiftning från linfrön i Sverige som vi känner till. Det handlade om en kvinna som ätit cirka 10 matskedar linfrön per dag. Dessutom har några privatpersoner hört av sig till Livsmedelsverket efter att ha ätit motsvarade mängder krossade linfrön och beskrivit en del av de symtom som nämnts ovan.

Är det bättre att äta linfrön man själv har krossat?

Nej.

Kan vätecyanid gå över till fostret?

Det finns inga studier på människa men djurförsök med mycket höga doser på getter har visat att den kan gå över till fostret. Samma resultat uppstod vid tester i bröstmjölk.