Livsmedelsverket ville inte släppa nya tallriksmodellen
Tallriksmodellen har funnits sedan 70-talet och togs över av Livsmedelsverket 1992. Modellen har i uppgift att visa proportioner på hur människor ska lägga upp sin kost beroende på hur de lever och rör på sig.
– Över 50% av den svenska befolkningen är överviktiga och det har och göra med att människor inte har balans mellan hur mycket de äter i jämförelse med hur mycket de rör på sig, säger Åsa Brugård Konde.
Den enklaste vägen ska inte vara att köpa läsk eller glass
Den nya modellen visar att människor som rör sig lite ska minska kött– och baljväxtintaget och istället äta mer grönsaker. Enligt Åsa Brugård innebär inte det att människor ska börja äta mer tomater och gurka, utan snarare försöka äta mer rotfrukter och dylikt.
– Vi på Livsmedelsverket vill slå ett slag för grova grönsaker som rotfrukter och kål. Tomat och gurka är inte alls lika bra då de innehåller en mindre mängd fiber och bryts ned fort, till skillnad från bland annat palsternacka.
Varför ville ni inte visa den nya tallriksmodellen?
– Det handlar om att vi hellre vill se att människor rör på sig mer. Det har så mycket positiva effekter för människor psykiska hälsa och att motverka sjukdomar. Tyvärr så är inte det verkligheten idag och då var vi ändå tvungna att göra någonting, som att hjälpa människor att äta rätt.
Livsmedelsverket har inga planer på att skapa fler tallriksmodeller men önskar kunna skapa en modell åt andra hållet, alltså åt människor som rör sig väldigt mycket.
– För att få en förändring hos människors beteenden har att göra med att öka deras medvetenhet och deras beteenden. Många vet att det är bra att äta grönsaker men gör ändå ingenting åt det. Där måste de ske en förändring. Den enklaste vägen ska inte vara att köpa läsk eller glass.