Nya trenden att äta glutenfritt ger ingen hälsovinst

Allt fler person väljer glutenfri mat. Även de som inte lider av glutenintolerans. Något som är helt fel enligt experterna.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015
Foto: ProjectManhattan

11 procent av svenskarna undviker gluten – trots att bara 1-2 procent lider av glutenintolerans. Foto: ProjectManhattan

För två år sedan rapporterade en liten australiensk studie att glutenfri mat även kunde vara positivt för de som inte lider av glutenintolerans. Då studien pekade på att glutenfritt kunde leda till bättre magbalans och viktnedgång.

Idag rapporterar dock samma forskare att deras resultat var felaktiga – däremot har studien redan startat en stor hälsotrend som även syns tydligt i Sverige.

Trots att bara 1-2 procent av Sveriges befolkning lider av glutenintolerans så undviker idag 11 procent gluten. Detta enligt en studie från United Mind som Svenska dagbladet tagit del av. Och enligt siffror som Tv4 Nyheterna tagit del av så har Icas försäljning av glutenfria varor ökat med 25 procent det senaste året.

Detta trots att det inte finns någon hälsovinst med att undvika gluten, om du inte lider av sjukdomen celiaki.

Läkarna varnar istället för den nya trenddieten då det kan göra det svårare att sätta diagnos i de fall det faktiskt rör sig om en glutenintolerans, då det krävs långvarigt intag av gluten för att upptäcka sjukdomen.