Så ska du krydda maten för att leva längre

Chilipeppar kan vara hemligheten bakom ett långt liv. En stor kinesisk studie har visat att personer som regelbundet äter starkt kryddad mat också lever längre.

Tobias Berg, Skribent
Senast uppdaterad 21 september 2015


Det är forskare från Kina och USA som i en omfattande studie granskat vilken effekt kryddstark mat har på hälsan, rapporterar DN. Mellan 2004-2008 samlade man in data från en halv miljon vuxna personer från hela Kina. Deltagarna fick rapportera sin generella hälsostatus, sina alkohol- och matvanor och hur ofta det åt kryddstark mat. Dessutom fick deltagarna uppge i vilken form de oftast konsumerade chili; torkad, färsk, i sås eller som olja.

Nu, sju år senare, har forskarna alltså gjort en uppföljande studie på deltagarna för att se vilken effekt den Heta chilifrukterkryddstarka maten har på hälsan. I studien, som publicerats i ansedda British Medical Journal, kunde man påvisa ett starkt samband mellan hög konsumtion av kryddstark mat som chili och minskad dödlighet i cancer, hjärtkärlsjukdomar och lungsjukdomar. Enligt studien löpte personer som åt kryddstark mat en till två gånger i veckan tio procent lägre risk för att dö i förtid jämfört med de som åt kryddstark mat mindre än en gång i veckan. För de som åt kryddstark mat tre till sju gånger i veckan var risken att dö i förtid hela 14 procent lägre än för den grupp som åt minst kryddstark mat. Den allra största positiva effekten fann man hos de som åt chilin färsk.

Studien ligger i linje med tidigare forskning som pekat på liknande samband men med skillnaden att den här studien är långt mycket större och mer omfattande. Varför den kryddstarka maten skulle ha en skyddande effekt ger studien inget svar på men tidigare forskning har spekulerat kring att aktiva substanser i chilin, som capsaicin, kan ha en antiinflammatorisk effekt eller alternativt förbättra ämnesomsättningen och gynna bakteriefloran i magen, skriver DN.