Vilken diet är bäst? – stor studie har jämfört tio kända dieter

Enligt forskning ska du välja den diet som du tycker om för att få bäst resultat. Det spelar nämligen inte så stor roll vilken diet du än väljer, utan det som spelar roll är om du kan fullfölja den.

Dudi Warsito, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015


Vilken diet är bäst?

Vill du också lyckas? Välj då en diet som du kan hålla under en längre period.

I en sammanställande studie har forskare jämfört tio varumärkesskyddade dieter för att se vilken som ger störst effekt. Forskarna gick igenom över 50 bantningsstudier med totalt 7000 överviktiga eller feta personer som varit med i de olika studierna.

Resultatet av sammanställningen visade att störst viktminskning fick de personer som antingen åt lite kolhydrater eller lite fett. Dessa gick i genomsnitt ner åtta kilo efter sex månader. Efter ytterligare ett halvår, efter studiens avslut, hade personerna i genomsnitt gått tillbaka ett till två kilo.

Om du åt mer genomsnittligt av alla näringsämnen så hade dieten en aning mindre effekt. Men skillnaden var så liten att det inte spelar någon roll för dig som enskild person.

Därför är det viktigare att du följer en diet som du tycker om och som du kommer att följa. Studien tar dock bara hänsyn till vikten och inte till hälsan.

Studien ”Comparison of weight loss among named diet programs in overweight and obese adults” är publicerad på JAMA.