Innovation & Forskning

Maten som säger åt din hjärna att du är mätt snabbare

Upptäckt: Hjärnceller som signalerar att du är mätt, reagerar på två särskilda aminosyror i din kost. Detta ska du äta för att känna dig mätt snabbare, enligt ny forskning.

Kvalité viktigare än kvantitet om du äter medelhavskost

Medelhavskost är bra för hjärtat, men bara om du har pengar i plånboken. Det menar en ny italiensk studie som visar att kvalité är minst lika viktigt, om inte viktigare än att bara äta rätt mängd frukt och grönsaker.

Därför kan högfettkost vara bra vid viktminskning

En ny svenska studie visar att söta kalorier mättar sämre än kalorier från fett: ”Allt detta passar med att det är lättast att äta för mycket om man äter lågfettkost”, säger en av forskarna till studien.

Stor studie: Glutenfri kost kan öka risken för diabetes

Efter att ha undersökt kostvanor hos 200 000 personer har forskare upptäckt att glutenfri kost kan leda till åldersdiabetes.

Medelhavskost kan minska risken för bröstcancer

Medelhavskost anses vara ett bra val vid övervikt samt om man lider av hjärt– och kärlsjukdomar, demens och diabetes. En ny studie hävdar nu att kosten även ska vara bra mot en viss typ av bröstcancer.

Längre liv med mindre måltider

Det har länge varit en omtvistad fråga om färre kalorier om dagen ger fler levnadsår. En studie på apor visar nu för första gången att det verkar fungera.

Urinprov avslöjar din ohälsosamma diet

Vilken diet fungerar bäst för att gå ner i vikt? Vad ska jag äta för att minska risken för diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer? En viktig anledning till att forskare inte kunnat svara på den frågan är för att det inte finns ett noggrant instrument för att mäta vad studiedeltagare verkligen äter.

LCHF-dieten hotas av trendig motståndare

Enligt en undersökning från SvD som tidningen publicerade igår följer var tredje svensk en diet. Lågkolhydratdieten LCHF ligger än så länge på förstaplats men har under senaste tiden lyckats få en värdig konkurrent.

Bantningsguruns nya metod efter 5:2-dieten

Dietikonen Michael Mosley är tillbaka med en ny metod ”Blodsockerdieten”.

Livsmedelsverket råder: Ät linfrön på rätt sätt

För ett år sedan gick Livsmedelsverket ut och varnade för linfrön. En produkt som ofta blir ett extra tillägg i morgongröten eller på yoghurten. Nu vill LV en gång för alla förklara hur man ska äta fröna utan att det ska bli farligt.

Granola: “skräpmat i förklädnad”

Idag marknadsförs bars– och frukostgranola som ett hälsosamt och naturligt livsmedel, vilket bidrar till att produkterna får änglalika rekommendationer. Tyvärr är det långt från sanningen, enligt experter.

Hur nyttig är egentligen en Poke bowl?

Den hawaiianska hälsoskålen är trendigare än trendigast och allt fler väljer att öppna restauranger som serverar den utsökta fisksalladen (poke på hawaiianska.) Men hur mycket socker innehåller en poke bowl egentligen, är alla ingredienser ekologiska och är fisken färsk? Dagens Hälsa intervjuar Susanne Wallman, en av delägarna till restaurangen "Hawaii poke" i Stockholm.

Köttguiden – Se upp för thailändsk kyckling

Den 30 maj lanserade Världsnaturfonden (WWF) köttguiden, en uppföljare till deras fiskguide som släpptes för två år sedan. Tanken är att fler människor ska få hjälp med att välja rätt kött i matvaruhandeln och på diverse restauranger. Thailändsk kyckling fick tydligt rött ljus.

Livsmedelsverket ville inte släppa nya tallriksmodellen

Livsmedelsverket har släppt den nya tallriksmodellen som riktas mot människor som ”rör sig lite”. Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket var en av de som först inte ville släppa den nya modellen: ”Vi vill ju inte att människor ska börja äta mer gurka”.

Vegetarisk supergen som gör dig sjuk av rött kött

Med en genmutation har vegetarianer fått en extra hjälp att överleva på frukt och grönsaker. Men idag kan det snarare vara ett hinder än en fördel.

4 anledningar varför du överäter

Forskare har tagit sig an frågan om vad som får oss att överäta i vardagen och vad vi måste göra för att vända på trenden. Vi sammanfattar fyra anledningar till varför du överäter:

Framtidsspaning: den japanska dieten

För de som strikt följer Japans nationella kostråd minskar risken att dö av vilken sjukdom som helst.

Vegetarianer riskerar att få i sig giftig tungmetall

Trots en satsning på att minska människors exponering för kadmium finns fortfarande höga halter av tungmetallen i våra livsmedel.

Du är vad dina föräldrar äter

Dina föräldrars och till och med far- och morföräldrars mat kan påverka om du blir överviktig eller får diabetes.

Enkla knep minskar undernäring hos äldre

En ny avhandling från Centrum för klinisk forskning i Västerås visar att fet mat ökar risken för undernäring hos den äldre befolkningen.